No Matter Where You Go, There You are – expoziție Matei Toșa

La MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA

5 Iulie 2018

Intrare liberă!

Curator: Alexandra Mocan
Gazde: Márkos Tünde, Mihai Nuțu

Se iau trei lingurițe de apă, opt lingurițe de făină și zahăr, două de amidon, trei de ulei, și jumătate de linguriță de esență de vanilie și migdale. Se toarnă în cercuri, se pun la cuptor, se umplu cu răvașe și se ambalează.

Interesat de cum formulăm rețete, fie ele gândite ca rețele pentru a facilita percepția, fie ele rețete care ajung să constituie mai apoi un desen, Matei Toșa, prin abordările sale, reduce lucrurile la importanța elementelor care constituie întregul, interesat fiind de ce anume poate să definească mai departe un lucru care inițial se formulează prin ceea ce se poate recepta într-un univers obiectiv.
Convins de faptul că un lucru va stârni mereu reacții sau moduri diferite de a fi perceput, el pune aici în chestiune noțiunea de qualia a lucrurilor, mai exact cum același „ceva” poate să transmită și să reprime informații diferite pentru fiecare individ în parte, ramânând același, nealterat de multitudinea de perspective din care poate fi privit și sensurile care îi pot fi atribuite. Mai precis, țelul său inițial este de a crea conținut care să derive mai apoi diverse experiențe personale. Urmărește aici prefabricarea unor tipuri de experiență care cuprind intrinsec propriul său univers experimențational, prin care accesează procesele de receptare a imaginilor în raport de text – pe care îl proiectează în ansamblu ca pe un element menit să distragă atenția și să contribuie spre a accesa diverse fațete ale afectului care pot altera felul în care desenele sunt percepute prin declanșarea unui reflex de asociere.
Accesează un pattern prin care își pre-fabrică și mai apoi fabrică desenul, conținutul acestuia formulându-se pe parcurs strat cu strat – niciodată demarând un desen pe baza unei imagini mentale programate. Construiește pe parcurs în raport de diverși stimuli care ajung să nuanțeze suprafața, sau stimuli cu care interferează în lumea exterioară desenului, pe care îi preia: orice se află în atmosfera sa de atelier sau chiar în climatul personal poate fi ulterior încorporat în compozițiile sale ca un dicteu automat al lumii exterioare, programând astfel caracterul întâmplător al lucrurilor într-o imagine finită. Spațiile izolate, închise, ajung să vorbească despre cum contextul poate să altereze sensul lucrurilor. Reprezentarea simbolică în cușcă sau ghiveci a elementelor pe care le desenează dorește a sesiza contextul de „aici”, locul unde un lucru este reținut să se întâmple, privat de alte libertăți sau extensii, la fel cum desenul poate fi considerat un eveniment care se desfășoară în perimetrul delimitărilor sale.

Matei Toșa (n. 1993, Cluj-Napoca)
Preocupat în lucrările sale de a-și explica și formula ce anume îl determină să deseneze, instinctele sale derivă din experiențe antecedente cu spațiul tridimensional, sculptura dezvoltându-i pentru o vreme atenția pentru spațiu și formă în raport de ambianță. Cotidianul deține un rol important în ceea ce constituie alegerea sa pentru ceea ce ilustrează, deseori raportându-se la realitate într-un mod ironic în desenele sale, în multe situații expunându-se sincer, desprins de vreo nevoie de a formula lucrurile mai mult decât sunt în mediul desenului pe care îl concepe, deseori brutal și absurd, alteori izolat și sedentar. Absolvent al secției de grafică din cadrul programului masteral al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, se ocupă în prezent de medierea artei în cadrul MATCA artspace, spațiu pe care l-a fondat.

Durata expoziției: 5 iulie – 22 iulie 2018

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca

Via FACEBOOK