Interviu Ariana Baci despre conceptul Green Fairy

Interviu Ariana Baci despre Green Fairy

Un serviciu de îngrijire a plantelor

 

De când te poţi considera o Zână Verde?

Din momentul în care o plantă devine mai mult decât “o plantă”. Fiecare specie este diferită şi răspunde la stimuli diferiţi. În momentul în care reuşeşti să faci o plantă să te iubescă şi să radieze în spaţiul tău, atunci ai devenit o Zână Verde.

 

Care a fost cel mai important stimul, care te-a determinat să o construieşti conceptul Green Fairy?

Cred că factorul cel mai important este iubirea faţă de plante. În familia mea s-a cam transmis gena de “plantlady”. Bunica mea creşte plante, mama mea, mătuşa mea, cumva mi s-a transmis şi mie “virusul”. Eu am îndrăznit să trec la nivelul următor, construind un concept de servicii care la ora actuală nu există pe piaţa locală.

 

Ce faci zilnic, care îţi e ritualul cu plantele?

În fiecare dimineaţă, în timp ce îmi beau cafeaua, verific dacă plantele necesită apă, mă uit la frunze dacă sunt sănătoase, şi în funcţie de asta le ofer ce au nevoie. În momentul de faţă am 147 de plante de diferite specii într-un apartament destul de mic. Vara este mai dificil pentru că necesită o cantitate mai mare de apă, aproape zilnic, îmi lua cam 3-4 ore pe zi întreţinerea lor.

 

Cât de receptivi sunt clujenii la noul tău program verde?

Încă este destul de neînţeles rolul de “plant designer”. În România oamenii au fost constrânşi de situaţia financiară să înveţe de toate. Romanul a învăţat să facă de toate, de la pus faianţă la schimbat de ţevi, etc. Dar toate acţiunile astea sunt defapt jobul cuiva care este mai în măsură să le facă. Încă, în România nu avem o cultură pentru “verde” sau o comunitate de oameni entuziaşti de grădinărit fie de interior său exterior. Grădinăritul există, că hobby la un nivel foarte mic, aproape insesizabil în comparaţie cu ţările dezvoltate. Clujul este în ascensiune financiară, ceea ce mă face să sper că în câţiva ani voi putea vorbi despre o comunitate de iubitori de plante care se mândresc cu junglele lor urbane.

 

Care consideri că sunt beneficiile unei locuinţe care a avut-o deja ca designer verde pe Green Fairy?

Ca şi plant designer, alegerile pe care le fac sunt în funcţie de spaţiu, stil de viaţă şi buget. Deobicei lucrez după o temă care mi-o inspiră spaţiul. Pe lângă plantele potrivite (nu orice planta se potriveşte în orice spaţiu), accesoriile pe care le folosesc de cele mai multe ori sunt custom-made sau comandate de pe site-uri de specialitate din lume. Majoritatea accesoriilor pe care le folosesc nu există pe piaţa romanescă iar asta oferă o şansă fiecărui spaţiu să strălucească într-un mod unic.

 

Cum te vezi într-o posibilă extindere a afacerii, o să mai fie şi alte Green Fairies pe lângă Ariana Baci?

Planul de afacere este mult mai complex decât ceea ce ofer la momentul actual. Însă, totul trebuie parcurs cu grijă şi treptat, mai ales că ceea ce am propus eu prin Green Fairy nu există pe piaţa locală. Dar, Da! Sper că pe viitor vor exista mai multe Green Fairies în toată lumea.

 

Dacă ar fi să extinzi serviciul doar imaginativ şi asupra spaţiului verde public, ce schimbări ai face în Cluj-Napoca?

Am să-I las pe cei care se ocupă de peisagistică să răspundă la acesta întrebare. Părerea mea este că verdele nu este niciodată prea mult! 

Aici o găsiti pe Green Fairy.

 

Intervievată de Ștefan Agănencei