Corpuri în tranziție | atelier de dans și film

14205981_1034081440038767_9145929884232761365_o

La REACTOR de creație și experiment

12 septembrie, ora 10:00 AM – 14 septembrie, ora 3:00 PM

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile

Corpuri în tranziție
Atelier intensiv de dans contemporan și film de dans

Profesor coordonator: Simona Deaconescu
Durată: 4 ore (cu pauză)/ 3 zile

Cursul de adresează dansatorilor profesioniști la început de drum, dansatorilor ne-profesioniști, elevilor de la liceele de profil, actorilor și altor performeri, cu vârsta peste 15 ani.
Pentru a vă înscrie, trimiteți un e-mail cu subiectul “Inscrieri Atelier Corpuri in Tranzitie Cluj-Napoca” la adresa tangajdance@gmail.com, până în data de 09 septembrie 2016.
————————–————————–————————–
Atelierul propune o introducere în tehnici de dans și compoziție coregrafică adresat tuturor persoanelor care vor să se familiarizeze cu metodele dansului contemporan, dublat de exerciții de filmare creative, finalizate cu realizarea unor filme de dans scurte. În timpul celor 4 ore de atelier participanții vor descoperi alături de coregraful și regizorul Simona Deaconescu noi posibilități de explorare a corpului și de lărgire a universului personal prin folosirea camerei ca o prelungire a corpului în mișcare. Atelierul are un ritm dinamic și jucăuș, fiind structurat în două părți care explorează cele două dimensiuni ale atelierului.

Dansul

Această parte a atelierului oferă ustensile care pot fi folosite pentru procesul de înțelegere și creație a dansului, bazat pe principii împrumutate din știință precum gravitația, propagarea sunetului și corpul cognitiv. Atelierul are la bază o serie de exerciții care pun corpul într-o stare mereu activă bazate pe: o respirație corectă, schimbul de greutate, alinierea corporală și defragmentarea ei, ritmuri constante și dinamici variate, conectarea fluidă a articulațiilor, folosirea întregului corp atunci când dansăm, schimbul de energie la nivel de grup, menținerea și pierderea echilibrului ca instrumente creative.

Printr-o serie de exerciții se vor antrena reflexele de coborâre și plutire la sol, echilibru, ritmicitate și fluiditate în picioare și se vor explora metode prin care ele pot fi folosite în crearea unor coregrafii. Se vor studia concepte de mișcare precum: fluiditate organică, vibrație urbană și asumarea riscului. Prin intermediul improvizațiilor cu teme de mișcare și compoziție diverse se va ajunge la o înțelegere cerebrală a mișcării, la un corp relaxat și sigur pe el.

Filmul

A doua parte a atelierului este dedicată folosirii camerei de filmat ca un instrument creativ care vine în completarea corpului. Organizată sub forma unui laborator dinamic, partea dedicată filmului va încuraja cursanții să realizeze o coregrafie a camerei și să își structureze ideile sub forma unui film de dans scurt.

În timpul atelierului Simona va împărtăși cunoștințe de bază despre crearea unei coregrafii pentru cameră, precum și noțiuni specific cinematografice: încadraturi, unghiulații, mișcări de aparat, folosirea luminii și a spațiului și manipularea universului sonor. Toate aceste exerciții vor fi explorate în laborator, astfel încât orice noțiune teoretică să poată fi exersată practic. Participanții vor fi încurajați să creeze în grup sau individual un film de 1 minut care va fi prezentat publicului.

Participanții sunt rugați să vină la atelier cu îmbrăcăminte lejeră de mișcare. Organizatorii vor pune la dispoziția cursanților un aparat de filmare, precum și alte instrumente auxiliare. Cei care dețin o cameră personală sunt încurajați să o aducă la curs. Participarea la atelier nu este condiționată în niciun fel de deținerea unui aparat de filmat, aparatele personale fiind folosite opțional.

Aruncă un ochi pe linkurile de mai jos să iti faci o idee cum va fi la curs:

https://www.youtube.com/watch?v=UUuyU8WTfMg

https://www.youtube.com/watch?v=9kWVB1NSaRI

https://www.youtube.com/watch?v=tcuKsLqfEoA

https://vimeo.com/135649425
_________________________________________________
SIMONA DEACONESCU – a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, elaborând proiecte în care arta și știința se completează. În 2014 a primit bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning. Este coregraful colectivului Tangaj Dance, cunoscut pentru spectacolele “0001 | Fabrica de Vise”, “0002 | Birdville”, “0003 | Aftertaste” și filmul de dans “Silent Places”. Din 2015 Simona este directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, organizator al Dance Film Platform în cadrul Anualei de Arhitectură din București și co-producător al Plaformei X, proiect expozițional dezvoltat în regim de rezidență artistică. Simona susține ateliere de tehnică și compoziție de dans, precum și ateliere interdisiplinare ca laboratoare de film de dans, instalații video și corpuri sonore. Spectacolele și atelierele suținute de Simona au fost prezentate în Romania, SUA, Austria, Ungaria și Turcia, iar filmul de dans “Silent Places”, realizat in colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu, a fost selectat în peste 30 de festivaluri din Europa, SUA și Asia.

În 2016 Simona realizează coregrafia pentru spectacolul “Julius Caser”, în regia lui Peter Schneider la Teatrul Național din Craiova, prezentat în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare și compune mișcarea pentru două lucrări de video mapping: “Embodymento” în cadrul festivalului Spotlight pentru kotki Visuals și “We are Them” în cadrul festivalului iMapp pentru Mindscape Studio. Tot în 2016 Simona lansează un al doilea film de dans – “Sonder”, realizat în colaborare cu directorul de imagine Tudor Panduru și începe colaborarea cu București 2021 în calitate de curator.

Mai multe despre proiectele Simonei pe www.tangajdance.com.

————————–————————–————————–——-
Atelierul face parte din proiectul turneu Corpuri in tranziție sprijinit de Centrul Național al Dansului București și de Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei la București), proiect finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Partenerii turneului: Asociația Kunstadt Brașov, Asociația Casa Plai – Ambasada Timișoara, Teatrul Fix Iași, Asociația Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca.

Via REACTOR de creație și experiment